Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήρειας, Τρίκαλα Κορινθίας, Ορεινή Κορινθία

Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήρειας, Τρίκαλα Κορινθίας, Ορεινή Κορινθία

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήρειας βρίσκετε στα Τρίκαλα Κορινθίας και σε απόσταση 12 χιλιομέτρων από τους οικισμούς σε υψόμετρο 1500μ.
*155χλμ. από Αθήνα, 133χλμ. από Πάτρα, 76χλμ. από Κόρινθο.
Το οργανωμένο Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήρειας είναι ο βασικότερος προορισμός της Ορεινής Κορινθίας με το Σαλέ και τα 2 lift που το χειμώνα προσφέρουν στους επισκέπτες πολλές και απολαυστικές δραστηριότητες χιονιού και όχι μόνο. Ένα συρόμενο αναβατήρα 400μ, ενοικιάσεις χιονοδρομικού εξοπλισμού και σχολή σκι, είναι ιδανικό για τα πρώτα βήματα στο σκι και στο snowboard. Διαθέτει επίσης snowmobile για οργανωμένες διαδρομές στα πιο όμορφα σημεία του οροπεδίου της Ζήρειας. Το καφέ του κέντρου βρίσκεται στο σημείο με την καλύτερη θέα του βουνού και λειτουργεί καθημερινά την χειμερινή περίοδο. Από εκεί πεζοπορικά μονοπάτια οδηγούν προς τις κορυφές της Μικρής και της Μεγάλης Ζήρειας, τη χαράδρα της Φλαμπουρίτσας, το σπήλαιο του θεού Ερμή, τη λίμνη Δασίου.
Πληροφορίες : 6941-550983, 6944-617255

Η Ζήρεια ή Κυλλήνη, με υψόμετρο 2.374 μ. είναι το ψηλότερο βουνό της Κορινθίας. Απο τα Τρίκαλα Κορινθίας υπάρχει άσφαλτος που ανηφορίζει στη Ζήρεια, όπου συναντάμε το οροπέδιο και τη λίμνη Δασίου, που βγαίνουν το καλοκαίρι οι τσοπάνηδες με τα κοπάδια τους. Στα Ανατολικά και Νότια του οροπεδίου βρίσκονται δύο ορειβατικά καταφύγια του Ε. Ο. Σ. , όπου μπορεί κανείς, μετά από συνεννόηση να διανυκτερεύσει και να εξορμήσει στις ψηλές κορφές του βουνού. Μια ανοιξιάτικη πεζοπορική ανάβαση στην κορφή της Ζήρειας θα ανταμείψει τον τολμηρό, καθώς η θέα από εκεί είναι υπέροχη. Οι ορεινές διαδρομές είναι πολύ όμορφες και έχουν να δώσουν πολλά, στο γρήγορο ταξιδιώτη των εθνικών δικτύων. Εδώ ο δρόμος καθώς ελίσσεται ανηφορίζοντας, επιβάλλει τη διαφορετική του προσέγγιση στον ίδιο το χώρο. Όσο πιο αργά, τόσο πιο καλά! Ανηφορίζοντας στις πλαγιές της Ζήρειας (Κυλλήνη), μπορεί κανείς να γευτεί τις φυσικές ομορφιές του βουνού. Κατά τη μυθολογία, το βουνό πήρε το όνομα από το γενάρχη μιας φυλής Αρκάδων, που λεγόταν Κυλλήνη. Τμήμα της φυλής αυτής εγκαταστάθηκε αργότερα στην περιοχή της Ηλείας, στην οποία έδωσαν και το όνομα Κυλλήνη. Το νεότερο όνομα της Ζήρειας, κατά μία εκδοχή, το πήρε από τα σλαβικά (ζήρεια=βελανίδι). Το βουνό Ψηλώνει από το διάσελο του Ασπρόκαμπου, στα ανατολικά του νομού, υψώνεται σιγά – σιγά με κατεύθυνση δυτική, φτιάχνει μια πρώτη ψηλή κορφή, ύψους 2.080 μ., τη Μικρή Ζήρεια και στη συνέχεια σχηματίζεται ένα πέταλο, ανάμεσα στη Μικρή και Μεγάλη Ζήρεια ύψους 2.374μ, που κόβεται από τη χαράδρα της Φλαμπουρίτσας, την οποία διασχίζει ο ποταμός Σύθας. Ο δρόμος που διασχίζει το οροπέδιο της Ζήρειας, περνώντας κάτω απ’ τις ψηλές κορφές, συνεχίζεται και ανάλογα με την εποχή και το μέσον, μπορεί κανείς να «βγει» στην πίσω μεριά του βουνού, στα χωριά Καρυά, Στενό, Φενεό, Γκούρα, Στυμφαλία. Οι οικισμοί γύρω από τη Ζήρεια είναι στενά δεμένοι με το ορεινό ανάγλυφο. Απέναντι απ’ τα Τρίκαλα είναι το χωριό Μάννα (Μάρκασι), κε­φαλοχώρι της πλευράς αυτής, με εντυπωσιακά όμορφα σπίτια. Μια διαφορετική διαδρομή είναι από το χωριό Μάνα, που δρόμος οδηγεί ανατολικά στις πλαγιές του βουνού Μικρή Ζήρεια, βγαίνει στο οροπέδιο ισιώματα και πέφτει στο χωριό Κεφαλάρι, έχοντας στα δεξιά τις κορφές της.

Η κάμερα λειτουργεί όλο το 24ωρο και ανανεώνει την εικόνα κάθε 10 λεπτά. Το κόστος του ειδικού εξοπλισμού καλύφθηκε αποκλειστικά από το διαχειριστή και δημιουργό της ιστοσελίδας www.orosziria.gr και η σύνδεση υλοποιείται μέσω κινητής τηλεφωνίας (που με δυσκολία καταφέραμε να ενισχύσουμε το σήμα). Η μετάδοση της ζωντανής εικόνας γίνεται και μέσα από το www.snowreport.gr με αναλυτική αναφορά στη λειτουργία των αναβατήρων στις πίστες του Αθλητικού Χιονοδρομικού Κέντρου, την οποία στέλνει καθημερινά ο υπεύθυνος του Κέντρου και ο διαχειριστής του orosziria.gr. Επίσης η εικόνα προβάλλεται ζωντανά στην καθημερινή εκπομπή της ΝΕΤ “Μένουμε Ελλάδα” και από το site της εκπομπής http://www.ert.gr/menoumellada/. Τέλος, έχουμε εξασφαλίσει την ανταλλαγή των links της Πύλης της Ζήρειας και σε μεγάλης εμβέλειας ιστοσελίδες με σχετικές πληροφορίες και δραστηριότητες βουνού.
Ευχαριστούμε τις επιχειρήσεις που προβάλλονται στην Πύλη της Ζήρειας για την καταχώρησή τους.

Με εκτίμηση,
Αποστόλης Θεοδωρόπουλος
Δημιουργός & διαχειριστής web designer

About the author

View all articles by admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Facebook Comments