Δραστηριοτητες στη Ζήρεια

ziria34

Η Ζήρεια, στο μεγαλύτερο μέρος της, παραμένει χωρίς πολλές ανθρώπινες παρεμβάσεις, προσφέροντας έτσι την δυνατότητα στον επισκέπτη να έρθει σε επαφή με την φύση, το περιβάλλον  και την άγρια ομορφιά. Το orosziria.gr δημιουργήθηκε, εξελίσσεται και εμπλουτίζεται με στόχο να προσφέρει πληροφορίες για τις δραστηριότητες, και εξορμήσεις στη Ζήρεια.

Χιονοδρομικό Κέντρο

Το Χιονοδρομικό Κέντρο βρίσκεται στο ΒΑ άκρο του οροπέδιου της Ζήρειας ή (Κυλλήνης)   μόλις 10 χιλιόμετρα απο τα Τρίκαλα.
Οι δραστηριότητες του Χιονοδρομικού Κέντρου κατά τους χειμερινούς μήνες είναι οι εξής:

  • Πίστα αρχαρίων σκι με εκπαιδευτή (baby lift) 100 μ.
  • Πίστα για προχωρημένους με συρόμενο αναβατήρα πιατάκι 700 μ.
  • Παιχνίδι με έλκηθρα για μικρούς
  • Ενοικίαση σε μηχανάκια χιονιού (snowmobile)
  • Σκι αντοχής με μεγάλη ποικιλία διαδρομών
  • Τέλος στο πλήρως οργανωμένο σαλέ μπορείτε να ξεκουραστείτε απολαμβάνοντας ένα ζεστό ρόφημα τον καφέ σας το ποτό σας ή ακόμη και να δοκιμάσετε κάποιο κρύο πιάτο, απολαμβάνοντας την υπέροχη θέα στο Οροπέδιο της Ζήρειας και στις πίστες χιονιού.

Ορειβατικό σκι στη Ζήρεια

Το ορειβατικό σκι είναι το εκτός πίστας σκι, αυτό δηλαδή που διεξάγεται στο «απάτητο» χιόνι της Ζήρειας, μακριά από τις πίστες του Χιονοδρομικού Κέντρου. Η δραστηριότητα αυτή προσφέρει άμεση επαφή με το ανάγλυφο του βουνού, ελευθερία κινήσεων και τεράστια επιλογή διαδρομών.
Για το ορειβατικό σκι απαιτείται ειδικός εξοπλισμός, διαφορετικός από αυτόν του σκι πίστας, καθώς και διαφορετική τεχνική, ενώ η φυσική κατάσταση και η γνώση του βουνού είναι απαραίτητα στοιχεία ασφάλειας. Σε αντίθεση με το σκι πίστας, το ορειβατικό σκι επιτρέπει και ανάβαση στις πλαγιές της Ζήρειας και όχι μόνο κατάβαση, με χρήση του ειδικού εξοπλισμού. Έτσι, είναι δυνατό να γίνει και διάσχιση της Ζήρειας, η οποία προσφέρει συνεχή αλλαγή του χιονισμένου πεδίου με αναβάσεις και καταβάσεις. Οι ικανότητες που απαιτούνται για ορειβασία, σχεδόν στο σύνολό τους είναι απαραίτητες και στο ορειβατικό σκι. Και οι κίνδυνοι στους οποίους εκτίθεται ο χιονοδρόμος είναι ίδιοι με αυτούς του ορειβάτη, με αυξημένο όμως τον κίνδυνο χιονοστιβάδας.

Σκι αντοχής

Το σκι Αντοχής ήταν η πρώτη μορφή χιονοδρομίας. Η μακρινή ιστορία του ξεκίνησε στη βόρεια Νορβηγία όπου ανακαλύφτηκαν τοιχογραφίες που απεικονίζουν ανθρώπους με πέδιλα στα πόδια, χρονολογούνται περίπου το 2000 π.χ. Στη Ζήρεια το σκι αντοχή πραγματοποιείται στο οροπέδιο σε διαδρομές που έχουν ορίσει οι υπεύθυνοι του Χιονοδρομικού Κέντρου.

Πεζοπορία στη Ζήρεια

Η πεζοπορία είναι το απλό περπάτημα μέσα στη φύση της Ζήρειας, εντός ή εκτός βατού δρόμου, συνήθως ακολουθώντας τα χαρτογραφημένα και σηματοδοτημένα μονοπάτια που υπάρχουν στο βουνό, χωρίς  ιδιαίτερες τεχνικές δυσκολίες, σε εποχή που οι μετεωρολογικές συνθήκες είναι σχετικά σταθερές χωρίς ακραία καιρικά φαινόμενα.
Ο συνήθης εξοπλισμός είναι ένα σακίδιο πλάτης μέσα στον οποίο τοποθετούνται όλα τα υπόλοιπα που είναι απαραίτητα, ανάλογα με την περίπτωση: νερό, φαγητό, πρώτες βοήθειες, σφυρίχτρα, εφεδρικά ρούχα, πυξίδα, χάρτης, αντηλιακό, αντίσκηνο, υπνόσακος, κλπ.

Trekking στη Ζήρεια

Το trekking είναι η πολυήμερη πεζοπορία στη Ζήρεια. Η δραστηριότητα αυτή απαιτεί πολλές διανυκτερεύσεις στο βουνό, που συνήθως γίνεται σε αντίσκηνο που μεταφέρεται  στο σακίδιο, ενώ γενικά δοκιμάζει την δυνατότητα των συμμετεχόντων στην αυτόνομη διαβίωση μακριά από πολιτισμό για πολλές μέρες.

Ορεινή διάσχιση στη Ζήρεια

Η ορεινή διάσχιση είναι μια πεζοπορία που ξεκινά από ένα σημείο και περνάει μέσα από κάποιο ορεινό συγκρότημα για να καταλήξει σε άλλο σημείο, μακριά από την εκκίνηση. Συνήθως, αν το ορεινό συγκρότημα είναι εκτεταμένο και οι υψομετρικές διαφορές μεγάλες, η ορεινή διάσχιση διαρκεί αρκετές ημέρες. Στη Ζήρεια υπάρχουν πολλές και εκτεταμένες υψομετρικές διαφορές που μπορεί να εξελιχθεί σε πολύ όμορφη και περιπετειώδεις η ορεινή διάσχιση του ορεινού όγκου της Ζήρειας, από 1 μέρα ή και περισσότερες.

Ορειβασία στη Ζήρεια

Η ορειβασία είναι η κίνηση στο περιβάλλον του βουνού, εντός η εκτός χαρτογραφημένων και σηματοδοτημένων μονοπατιών, με οποιεσδήποτε μετεωρολογικές συνθήκες. Στην ορειβασία οι αντικειμενικοί κίνδυνοι (που προέρχονται από την φύση) καθώς και οι υποκειμενικοί (που προέρχονται από τα ανθρώπινα λάθη) είναι σχετικά συχνοί και όχι σπάνια οδηγούν σε σοβαρούς τραυματισμούς. Μερικοί από τους αντικειμενικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει ο ορειβάτης είναι οι ξαφνικές αλλαγές του καιρού στο βουνό, το μαλακό ή παγωμένο χιόνι, οι χιονοστιβάδες, το δυνατό κρύο, η έκθεση στον ήλιο, οι λιθοπτώσεις. Στη Ζήρεια μπορεί να κάνει κάποιος ορειβασία σε πολλά και όμορφα σημεία του βουνού επιλέγοντας η τα σηματοδοτημένα μονοπάτια που οδηγούν σε απότομες κορυφές τη μικρής Ζήρειας 2,080 μ. ή στην ψυλή κορυφή 2,374 μ.

About the author

View all articles by admin

Facebook Comments